برای درک اهمیت اینفوگرافیک باید به این موضوع واقف باشید که ارزش یک تصویر از هزاران کلمه بیشتر است و اگر بخواهید موضوعی را برای کسی به صورت قابل فهم توضیح دهید در بیشتر مواقع با مشکل مواجه میشوید، زیرا توضیحات کلامی برای مخاطب دشوار است و در نهایت باعث خستگی و دلزدگی میشود و اینجاست که اینفوگرافیکها میتوانند بسیار موثر باشند، در ادامه با ما همراه باشید تا با همه ابعاد اینفوگرافیها و انواع اینفوگرافیک ها آشنا شوید.
اینفوگرافیک چیست؟
اینفوگرافیک در واقع از دو کلمه (Information) و گرافیک (Graphic) تشکیل شده است و به تصویری گفته میشود که در آن اطلاعات در قالب تصویر و یا نمودارهای گرافیکی، چارت و سایر آیکون ها ارائه میشود و هدف آن ساده سازی و جذاب نمودن فهم اطلاعات پیچیده میباشد. برای نمونه نقشهها، علائم، تابلوها، پوستر های آموزشی، روزنامهها، تبلیغات، گزارش نویسی، فرهنگسازی و ارائه از جمله کاربردهای اینفوگرافی ها هستند.
استفاده از تصاویر و اینفوگرافیک ها باعث میشود بیننده با نگاهی کوتاه، حجم قابل توجهی از اطلاعات را بفهمد و حتی آن را به خاطر بسپارد. بنابراین هم برای شما و هم برای شخص مقابل بسیار راحتتر است که از تصاویر و اینفوگرافیها استفاده کنید. برای مغز انسان نیز تجزیه و تحلیل اطلاعات به صورت تصویری بسیار راحتتر است، به همین دلیل ماندگاری آن در ذهن بسیار بیشتر خواهد بود.
برای مثال به دو لغت صندلی و رنگ صورتی فکر کنید. همانطور که ملاحظه میکنید ابتدا تصاویر آنها در ذهن شما میآید نه حروف تشکیل دهنده آنها. پس همانطور که مشاهده میکنید درک و یادگیری شکل تصویری و فیزیکی دادهها برای مغز ما آسانتر از فهم شکل نوشتاری آنها است. دنیا بدون اینفوگرافیک گیج و خستهکننده خواهد بود. ارائههایی شامل صفحات پی در پی متون سیاه و سفید و اعداد و ارقام بیروح!
تاریخچه اینفوگرافیک (اینفوگرافی)
هزاران سال است که مردم از تصاویر برای نشان دادن ایدهها استفاده میکنند و مؤثرترین تلاشها به آثار مهم میراث بشر تبدیل شدهاند.
- نقاشیها غار، مانند اسبها ۲۵۰۰۰ ساله و حیوانات دیگر که دیوارهای مکان معروف Chauvet در جنوب فرانسه را پوشاندهاند، نمایانگر برخی از قدیمی ترین و ابتدایی ترین نمونهها اینفوگرافیک است.
- نقشه ها نوعی اینفوگرافیک هستند. برخی از قدیمیترین آنها که در مکان Çatalhöyük در ترکیه مدرن هستند، تا حدود ۷۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، یعنی مدتها قبل از ظهور نوشتن، باز میگردد.
- در اوایل دوران مدرن دانشمندان برای ارائه یافتههای خود از نمودارها و گرافیکها استفاده میکردند. پرستار مشهور انگلیسی Florence Nightingale مجموعهای از نمودارها را ایجاد کرد که توانست با موفقیت با استفاده از آنها اصلاحات را در بیمارستانهای نظامی در کشور خود انجام دهد.
- حروف تصویری مصری یک سیستم نوشتن رسمی بود که توسط مصریان باستان مورد استفاده قرار میگرفت و برای نشان دادن کلمات، نامهها و مفاهیم از نمادها استفاده میکرد. آنها یک شکل ارتباطی منحصر به فرد اما پرکاربرد و مورد قبول بودند و قدمت آن به ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد باز میگردد. این سلسله مراتب عمدتاً زندگی، کار و دین را به تصویر میکشند.
انواع اینفوگرافیک (چهار دسته اصلی)
انواع اینفوگرافیک ها بر اساس شیوه پیاده سازی به چهار دسته اصلی طبقه بندی میشوند که در اینجا آنها را ذکر میکنیم:
- اینفوگرافیک ایستا: در این نوع اینفوگرافیها، کلیه اطلاعات در یک نگاه به صورت یک تصویر واحد و فاقد هرگونه قابلیت تعاملی و یا متحرک، نمایش داده میشوند.
- اینفوگرافیک پویا (موشن اینفوگرافی یا اینفوگرافی متحرک):یکی از انواع اینفوگرافیک ها است که اطلاعات در یک توالی خطی به صورت متحرک و انیمیشن ارائه میشوند.
- اینفوگرافیک تعاملی (اینتراکتیو): در این نوع اینفوگرافیها، اطلاعات به صورت گرافیکی و مبتنی بر کنش و واکنش بین کاربر و محیط مذکور به نمایش در میآید.
- اینفوگرافیک فیزیکی: در این نوع اینفوگرافی، اطلاعات به صورت حجمی، سه بعدی و حتی ماکت ها نشان داده میشوند.
انواع اینفوگرافیک های رایج
از دیگر انواع اینفوگرافیکها میتوان به این موارد اشاره کرد:
- اینفوگرافیک چندرسانهای: در این نوع اینفوگرافیک، اطلاعات با استفاده از چند ابزار مختلف مانند عکس، فیلم، ویدئو، افکت و… در یک مجموعه واحد گرافیکی به مخاطبان ارائه میشود.
- اینفوگرافیک نصبی: اینفوگرافیک نصبی شامل کلیه آثار اینفوگرافیک ارائه شده در قالب رسانههای نصبی مانند بیلبورد، پوستر، بنر و… است.
- اینفوگرافیک تاتو: حتی تاتو بر روی بدن انسان میتواند به عنوان یک رسانه متحرک و یا یک اینفوگرافیک در نظر گرفته شود. به طور مثال، قهرمان داستان فیلم فرار از زندان به یاری تاتو اینفوگرافیک از زندان فرار میکند.
- بازی اینفوگرافیک: همچنین می توان بازی هایی نام برد که مبنی بر اینفوگرافیک شکل گرفته اند و اطلاعات در ساختاری بازی مانند به مخاطبان ارائه میشوند. از این نمونه، میتوان به نمونه معرفی خودروهای فولکس واگن در قالب یک بازی، اشاره کرد.
- اینفوگرافیک پوشیدنی: این نوع اینفوگرافیک شامل اطلاعاتی بر روی لباس ها و کلیه لوازم همراه انسان، حیوانات و…، قابل ارائه و نمایش است. مانند برخی تبلیغات.
- اینفوگرافیک جغرافیایی: نمایش اطلاعات که به موقعیتهای جغرافیایی مربوط میشود. مانند نقشه ها. این نوع اینفوگرافی، از انواع بسیار کهن شیوه ارائه محتوا به شمار میآید.
- اینفوگرافیک مقایسه ای: مقایسه شباهتها، تفاوتها، مزیتها در این دسته از اینفوگرافی ها قرار میگیرند
- اینفوگرافیک سلسله مراتبی: این نوع اینفوگرافی ها شامل چیدمان اجزا (مانند اشیا، نامها، ارزشها، طبقهبندیها) هستند.
همچنین تایم لاینها، فلوچارتها، انواع بصری سازی دادهها و… در دستههای اینفوگرافیک قرار میگیرند.
اینفوگرافیک خوب چگونه است؟
یک اینفوگرافی خوب سرگرم کننده، آموزشی و مفید است. ممکن است از خود بپرسید یک اینفوگرافیک خوب چگونه به مخاطبان کمک خواهد کرد یا اینکه آیا آن را برای تجارت خود قابل استفاده می دانند یا خیر؟ آیا مخاطبان به اندازه کافی مجذوب می شوند که چند دقیقه به آنها بنگرند؟ برای اینکه در انجام این کار موفق شوید باید توصیه های موثر در این زیمنه را در نظر بگیرید.
پارامترهای موثر در طراحی اینفوگرافی ها
- صحت اطلاعات: اینفوگرافیها باید بر اساس واقعیت باشد نه عقیده. بنابراین باید از دادههای معتبر برای آنها استفاده کنیم.
- ساختار منطقی: یعنی سازماندهی اطلاعات در اینفوگرافیک به گونه ای کاملا منطقی و بدون پیچیدگی باشد. بنابراین نیاز به یک طرح کلی داریم که ایدههای اصلی را برجسته کند. بسیاری از افراد این موضوع را نادیده میگیرند و مستقیم به سمت طراحی میروند.
- طراحی عالی: اینفوگرافیکهای بسیار جذاب از رنگ، تایپوگرافی، تصاویر، انیمیشن، فیلم، نمودار و متن برای انتقال اطلاعات خود استفاده میکنند.
- کنترل کیفیت: باید اطمینان حاصل شود که اینفوگرافیک بدون خطا است. ارقام، خطوط منبع و متن باید بارها بررسی شوند.
- پخش و ترویج: همیشه هدف اصلی در ایجاد یک اینفوگرافیک جلب توجه است. بنابراین مطمعا باشید که همه ی اصول اولیه را مورد پوشش قرار میدهید. برای توزیع و رساندن محتوای اینفوگرافی خود به مخاطب، بهتر است ابتدا آن را روی وبلاگ یا وب سایت قرار داده، سپس آن را روی شبکههای اجتماعی پست کنید. همچنین میتوانید از روی آن یک ویدیو تهیه کنید و روی سایتهای به اشتراکگذاری ویدیو ارسال کنید.
همانطور که ملاحظه میکنید در دنیای امروز اینفوگرافیک ها نقش بسیار مهمی دارند و میتوانند برای تجارت و کار شما بسیار مفید واقع شوند. بنابراین کمی دقت و آمادهسازی (مانند تحقیق و سازماندهی) به همراه یک دستورالعمل کار دقیق برای طراح منجر به یک روند سادهتر و یک محصول نهایی برتر میشود که به نوبه خود بر سایت و تجارت شما تأثیر میگذارد.